2020 Türkiye Grand Prix’i Böyle Geçti

Alpha Tauri’nin İstanbul Tanıtım Çekiminden Bir Kare – Arnavutköy – İstanbul

Covid-19 Pandemisinin ardından Formula 1 takvimindeki pek çok yarışın iptal edilmesi sebebiyle sıradışı bir sezon geçiren Formula 1’in en sıradışı yarışına İstanbul Park ev sahipliği yaptı.

Daha antrenman turlarından itibaren çok farklı bir yarış izledik. İstanbul’daki son yarış 2011’den beri Formula 1 özlemi çeken İstanbul Park, 9 yıl aradan sonra yeniden başlamak için pist ve tüm tesisleri elden geçirmişti. Bu yenilemelerde de en büyük çalışma pist asfaltının yenilenmesi oldu.

Asfalt Değişimi Yarışın Akışını Değiştirdi

FIA yarış takvime kabul edilmeden önce pisti incelemiş ve birkaç tamirat ile pistin hazır olacağını belirtmişti ancak pist yönetimi asfaltın yenilenmesine karar verdi. Pisti yenilenen tek Grand Prix ise İstanbul değildi. Sadece üç hafta önce yapılan Portekiz Grand Prixi’ndeki pistin de asfaltı aynı şekilde yenilenmişti.

Pistin mimarı Helmann Tilke’nin ekibinin desteği ve direktifleri ile yenilenen asfalt ise yarışa damga vurdu. Yeni asfalt üzerinde daha önce kauçuk birikmediği için yol tutuş problemleri yaşanmasına sebep oldu.

Ancak yol tutuşu için tek faktör asfaltın üzerinde kauçuk birikmesi değildi. Formula 1 takipçilerinin bildiği gibi yarışlar kışın değil yaz aylarında yapılır. Hava sıcaklığının yükselmesi ise hem asfalt hem de araç lastikleri ısınarak yapışır ve yol tutuşu sağlar. Daha önceki İstanbul yarışları da bu durum gözetilerek bahar ve yaz aylarında düzenlenmişti. Tabii pandemi koşulları yarışın bu dönemde yapılmasına sebep oldu. Bu durum da pistte yaşanan sorunlardan biri idi.

Bir diğer konu ise lastik üreticisi Pirelli’nin yeni asfaltı hesaba katmaması oldu. Buna benzer bir durum 2005’te sadece 6 pilotun bitirebildiği ABD Grand Prix’inde yaşanmış, ve belkide dönemin lastik tedarikçisi Michelin’in F1’e veda etmesinde rol oynamıştı.

Elbette bu durumlar FIA tarafından da tahmin edilebilecek durumlardı.

Son Yılların En Heyecanlı Formula 1 Yarışı

Bu olağanüstü durumdan ise Formula 1 yayıncıları ve seyirciler mutlu. Yıllardır kaybolan Formula1 heyecanı bu yarış ile geri döndü. Tek konuşulanın Mercedes’in hegemonyası ve Ferrari’nin büyük düşüşü iken bu yarışta çok farklı konular gündeme geldi.

Öncelikle ilk antrenman turlarından itibaren pilotlar adeta drift yarışına katılmış gibi kontralar ve spinler atarak pistte kalma savaşı verdiler. Çoğu pilot antrenman turlarında doğru düzgün derece alacak tur atamadı.

Bu durum takım stratejilerine ve mekaniklere büyük bir görev yükledi, pilotaj ve hızlı araçlar geride kaldı. Böylece kısa adı BWT olan Best Water Technology adına nazire yaparcasına antrenman ve sıralama turlarında gösterdiği performans ile tarihinde ilk kez pole pozisyonu ve üçüncü sırada yarışa başlama hakkı elde etti.

Yarışın Özeti

Pazar günkü 58 turluk “büyük yarış” ise pilotların temkinli startı ile başladı. Pist yarış öncesinde yağan yağmur ile ıslak başladı ve önceki iki güne benzer görüntüleri izledik. İlk viraj her yıl olduğu gibi olaylı geçildi ve iki pilotun spin attığını gördük. Yavaş başlayan yarış ise pistin 20 pilotun peş peşe tur atmasıyla kurumaya başladı.

Fakat Best Water Technology takımı süper gücü olan suyu pist üstünde kaybettikçe gerilere düşmeye başladı. Antrenman ve sıralamada ortalarda olmayan Luis Hamilton ise zemin kurudukça yükseldi ve yarışı ilk sırada bitirirerek Formula 1 efsanesi Michael Schumacher’in 7 kez şampiyon rekorunu kırdı.

Yarışın son turlarında ise yağmur tehlikesi tekrar ortaya çıkınca bir başka Hamilton pite girerek tekrar yağmur lastiklerine geçmeyi düşündü ancak risk alarak bundan caydı.

Yarışta Günün Kazananı Hamilton

Sonuç olarak sadece bu sezonun değil son yılların en çok konuşulan yarışı oldu. Hamilton şampiyon olarak rekoru kırdı ve kariyerinde önemli bir başarıyı İstanbul’da elde etti.

Son virajda bile podyum savaşı yıllarca hatırlanacak bir son oldu. BWT’nin sürprizi Perez ikinciliği elde ederken Ferrari uzun süre sonra Vettel ile podyuma çıktı.

İstanbul Park ise yıllar sonra gelen yarış imkanını iyi değerlendirdi. Formula 1 dışı çevrelerin asfaltla ilgili eleştirileri olsa da Formula 1 dünyası için unutulmaz bir yarış oldu.

Gelecek yılın takvimi Nisan ayındaki Vietnam yarışı dışında açıklandı. Nisan ayındaki yarış için Türkiye dışında Almanya ve Portekiz de yarışıyor. 2020 Grand Prixi’ndeki heyecan ile İstanbul bir adım öne çıktı diyebiliriz.

2021 İstanbul Grand Prix’inde Görüşmek Üzere…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam