UEFA Avrupa Konferans Ligi Nedir? UEFA Avrupa Konferans Ligi Neden Organize Ediliyor?

UEFA, gelecek sezondan itibaren yeni bir kulüp turnuvası düzenlenecek. Süper Kupa, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nden sonra dördüncü kulüp kupası olarak UEFA Avrupa Konferans Ligi’ni izlemeye başlayacağız.

UEFA, geçmişi neredeyse konfederasyonun geçmişine yakın olan Intertoto Kupası’nı 2008 yılındaki köklü değişiklikler çerçevesinde kaldırmış ve üç kupalı sisteme dönmüştü.

Adım Adım UEFA Avrupa Konferans Ligi

Bu yıllardan sonra Avrupa futbolu önemli değişikliklere sahne oldu. 2000’li yıllar Galatasaray’ın UEFA şampiyonluğu ile bizim için güzel başlamıştı. Ancak sonraki yıllarda gruptan çıkan takımlarımız olsa da son yıllarda makas iyice açıldı ve Şampiyonlar Ligi’ne grup aşamasından katılımımız bile “yılın spor olayı” olmaya başladı.

Bu tabii ki sadece bizde yaşanan bir durum değildi. Avrupa’nın dev liglerindeki takımlar diğer takımlarla makası açtıkça açtı. Bundan sadece biz değil Belçika, Hollanda gibi futbolu güçlü ama yerel ligleri nispeten zayıf ülkeler de etkilendi.

Diğer taraftan da büyük kulüplerin patronları bu takımlarla oynamanın vakit kaybı olduğunu belirtip UEFA’dan ayrı Euroleague misali sabit takımlarla oynanan bir Avrupa Ligi kurmaya kadar işi götürmüşlerdi.

UEFA Avrupa Konferans Ligi Yeni Sezonda Değişikliklerle Başlıyor

UEFA, gelecek sezondan itibaren yapacağı değişikliklerle hem devleri hem de küçükleri mutlu etmeyi planlıyor.

Buna göre Uefa Avrupa Ligi’nde takım sayısı azalacak. Gelecek yıl Türkiye’den sadece Kupa şampiyonu katılabilecek.

Yeni kurulacak Konferans Ligi’nde ise alt sıra ülkelerinden daha fazla takım turnuvaya katılacak.

UEFA Sıralamasına göre gönderilecek kulüp sayıları şöyle;

İlk Beş Ülke – 1 Takım

6. ile 15. Sıra Arası Ülkeler – 2 Takım

16. ile 50. Sıra Arası Ülkeler – 3 Takım

51. ile 55. Sıra Arası Ülkeler – 2 Takım

Ayrıca diğer UEFA organizasyonlarında elenen takımların ikinci şansı da bu kupada olacak.

Bu kupaya 30. hafta itibariyle Lig üçüncüsü Fenerbahçe ile dördüncüsü Trabzonspor katılacaklar.

Türk Futbol Tarihi’nin En İyi 25 Takımı Hangileri?

Türk Futbol Tarihi’nde en başarılı 25 Takım Kim?

25. Sarıyer 1988-1989

Hiç bir kupa kazanmasa da oynadığı oyun ile gönüllerin şampiyonu olan Sarıyer, dört büyükler dışında 20 galibiyet barajını geçen ilk takım oldu.

Sarıyer’de Selçuk Yula, Erdal Keser, Mustafa Yücedağ ve Silva’nın oynadığı hücum hattı ile tam 70 gole ulaşmayı başardılar. Bu takımın bir diğer unutulmaz ismi ise sol bekte oynayan Feridun idi.

24. Adanaspor 1980-1981

1980-1981 sezonu Türk futbolu adına oldukça ilginç bir sezondu. Ligin ilk iki sırasını ilk kez iki Anadolu takımı paylaşmıştı. Hababam sınıfına bile Akdeniz’in en iyi takımı olarak konu olan Adanaspor o sezon ligi şampiyon Trabzonspor’un arkasında bitirmişti.

Sezonun sürprizi olan Adanaspor’un; teknik direktörlük koltuğunda direkt günümüzde spor spikeri olarak hayatına devam eden Gültekin Onay’ın babası Gündüz Tekin Onay yer alıyordu.

Aynı sezon takımın golcüsü Bora tam 15 gol atarak sezonu gol kralı oldu.

23. Denizlispor 2002-2003

Rıza Çalımbay’ın yönettiği ve Mustafa Özkan ve Ersen Martin’in forvet hattında olduğu Denizlispor, 2002-2003’te Avrupa’yı salladı. UEFA Kupası’nda mücadele eden Denizlispor, sırasıyla fransız Lorient, Çek Sparta Prag ve o dönemin önemli takımlarından bir başka Fransız temsilcisi Olimpik Lyon’u eleyen Denizlispor, bir sonraki turda ise Portekiz temsilcisi Porto’ya elendi. Denizlispor’u eleyen Porto’nun teknik direktörü ise o yıl kupayı kaldıracak olan Jose Mourinho idi.

22. Kocaelispor 1992-1993

Güvenç Kurtar’ın Kocaelispor’u 2. Lig’den yeni yükselmiş olmasına rağmen ligde fırtına gibi esti. 15 Hafta ligi lider götüren Kocaelispor’un sonraki haftalarda nefesi kesildi ve ligi ancak dördüncü bitirebildiler.

Forvet hattında Saffet Sancaklı, Ergun ve Bülent üçlüsü takımı taşırken; takımdaki üç Yugoslav kökenli oyuncular Mirkoviç, Kuzmanoviç ve kaleci Ömeroviç de önemli katkılar sağladı.

21. Samsunspor 1985-1987

Tanju Çolak’ın çıkış yaptığı Samsunspor, iki yıl üst üste 1985-1986 ve 1986-1987 sezonlarında şampiyonluk mücadelesi vermişti. Tanju’nun ilk sezon 33 sonraki sezon ise 25 golle gol krallığını kazandığı Samsunspor’da ligi her iki sezon da üçüncü sırada bitirebildi.

20. Trabzonspor 2003-2005

İki sezon üst üste Türkiye Kupası’ını kazanan takım ilk önce Samet Aybaba, sonra Ziya Doğan ve en son Şenol Güneş yönetimindeki takım her iki sezon da ligi ikinci sırada bitirdi.

İleride Fatih Tekke ve Gökdeniz Karadeniz’in iş birliği Fatih Tekke’ye 31 golle gol krallığını getirdi. Bu iki daha sonra başarılarına Karadeniz’in diğer tarafında Rusya Ligi’nde farklı takımlar altında devam ettiler.

19. Fenerbahçe 2003-2005

Christoph Daum yönetiminde üst üste iki şampiyonluk kazanan ve rakiplerini iç sahayı dar eden Fenerbahçe ilk yıl Van Hooijdonk sonraki yıl ise Alex de Souza ile sezona damga vurdu. Üçüncü sezon son haftada kaçan şampiyonluk ile Fenerbahçe üst üste üç şampiyonluk elde etme fırsatını kaçırdı.

Savunmadaki Luciano, orta sahada Marca Aurelio ve Tuncay ve forvette Mert Nobre takımın diğer etkili isimleriydi.

18. Sakaryaspor 1987-1988

Sakaryaspor’un bu takımı Türk futboluna damga vurmuş bir takımdı. Kaleci Engin İpekoğlu uzun süre Fenerbahçe ve Milli Takım’ın kalesini korurken, orta sahada Oğuz Çetin ve forvetteki Aykut Kocaman da Engin ile birlikte Fenerbahçe tarihine geçen diğer iki isim oldular. Takımın bir diğer ismi ise ilk sezonlarını yaşayan Hakan Şükür idi.

Bir sezon önce 2. ligden yükselmiş olmasına rağmen, o yıl Türkiye Kupası’nı rakiplerine büyük üstünlük sağlayarak kazanmışlardı.

Kupanın dördüncü turunda Fenerbahçe’ye 5, çeyrek finalde Beşiktaş’a 4, yarı finalde ise Zonguldakspor’a 5 gol atarak finale çıkan Sakaryaspor; Samsunspor’u devirip kupayı kaldırmıştı.

17. Sivasspor 2007-2009

Bülent Uygun’un yönetiminde iki unutulmaz sezonu yaşayıp ilk sezonda tarihi rekorunu kırarak 73 puana ulaşan Sivasspor, üçlü averaj ile ligi dördüncü sırada bitirebildi. Ertesi yıl son dört haftaya lider giren Sivasspor, kendi evindek Belediyespor yenilgisiyle ligi ikinci sırada bitirmişti.

Mehmet Yıldız’ın hücumda topu saklayıp geriden gelen İsralli oyuncu Pini Balili ve Musa’ya destek verdiği takım ligi sürklase etmişti.

16. Galatasaray 1992-1994

Alman teknik direktör Feldkamp’ın kurduğu ve UEFA kupası’nı kazanan takımın temelini attığı efsane takım. Sezona iki Alman bek Falko ve Stump ile başlayan Cimbom, ileride ise Bursaspor’dan transfer edilen Hakan Şükür ile mücadele etti.

Türkiye’deki dört kupayı da kazanan Galatasaray, UEFA’da ise Frankfurt’u devirdi.

1992-1993’te ligi şampiyon bitiren Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nin tarihinde önemli bir zafer elde etti.

Manchester United’ı o zamanki Şampiyonlar Ligi’nin son 16 turunda eleyip son sekiz takımın kaldığı Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan Galatasaray, belki de kupanın statüsünün değişmesini sağladı. Zira UEFA ertesi yıl büyük liglerin şampiyonlarının kupaya direkt katılabilmesine yönelik değişiklik yaptı.

15. Gençlerbirliği 2002-2004

Ersun Yanal’ın Denizlispor ve Ankaragücü’ndeki başarılarından sonra şampiyonluk mücadelesi verip son haftalarda ligi 3. bitirirken 73 golle en golcü takım oldu.

Bir sonrakı yıl UEFA Kupası’nda İtalyan Parma, İngiliz Blackburn Rovers ve Portekiz Sporting Lizbon’u eleyen Gençlerbliriği; İspanyol Valencia’ya boyun eğdi.

İki yıl üst üste Türkiye Kupası’nı kaybeden takımda öne çıkan isimler Ali Tandoğan, Youla, Veysel ve Deniz Barış oldular.

14. Fenerbahçe 1973-1975

Brezilya rüzgarı esen Fenerbahçe’de teknik direktör Didi iki sezon arka arkaya şampiyonluk ipini göğüsledi.

Cemil Turan ve Ziya Şengül isimler öne çıkmıştı.

13. Beşiktaş 2002-2003

Sergen attı Şampiyonluk geldi sözü ile hatırlanan bu takımın en önemli ismi hiç kuşkusuz Sergen Yalçın’dı.

100. yılında derbilerde gol bile yemeden şampiyon yapan isim bir yıl önceki Galatasaray teknik direktörü Romen Mircea Lucescu idi.

Zago, Ronaldo, Pancu, İlhan Mansız ve Ahmet Dursun gibi isimler sezona damgasını vurdu. Takım UEFA Kupası’nda da dört takım eleyerek çeyrek finale kadar yükseldi.

12. Eskişehirspor 1968-1972

Amigo Orhan’ın Es Es Es Ki Ki Ki Es ki Es ki Es ki Es sloganı ile tribünleri coşturduğu Eskişehirspor, dört yılda üç kez ligi ikinci sırada bitiren takım Yugoslav teknik direktör Abdullah Gegiç yönetiminde başarıdan başarıya koştu.

11. Beşiktaş 1965-1967

60’lı yılların unutulmaz Beşiktaş takımı Yugoslav teknik direktör Ljubiša Spajić yönetimindeki takım iki yıl üst üste şampiyonluk ipini göğüsledi. Beşiktaş bu takımdan sonra tam 15 yıl boyunca şampiyonluk özlemi çekecekti.

10. Göztepe 1968-1971

Avrupa’da ilk kez yarı final oynayan ve Türkiye Kupası’nı kazanan efsane Göztepe takımı. Fuar Şehirleri Kupası’nda Marsilya, Puteşti, Belgrad ve Hamburg takımlarını eleyip yarı finale yükseldi.

İki kez gol kralı olan Fevzi Zemzem önceki yıl Galatasaray sonraki yıl ise finalde Eskişehirspor’u yenerek Türkiye Kupası’nı da kazandı. Başarının baş mimarı ise teknik direktör Adnan Süvari idi.

9. Trabzonspor 1994-1996

Şenol Güneş’in efsane takımı Abdullah, Ogün, Hami, Tolunay’ın yanı sıra Gürcü ikizler Archil ve Şota Arvaledze ile mücadele eden Trabzonspor, 1994-1995’te ligi ikinci bitiren bordo mavililer Türkiye Kupası’nı kazanırken, ertesi yıl Fenerbahçe’ye yenilen Trabzonspor şampiyonluğu rakibine bıraktı.

Takım aynı zamanda Euro 96’ya giden A Milli Takım’ın da çekirdeğini oluşturdu.

8. Galatasaray 1970-1973

Galatasaray 1970’lerin başında üç yıl üst üste lig şampiyona ambargo koyan takımın kalesinde Yasin, ilerde se Gökmen Özdenak kardeşler oynardı.

7. Fenerbahçe 1967-1970

İki Lig şampiyonluğunun yanı sıra Balkan Kupası’nı da kazanan bu takım Ogün Altıparmak, Can Bartu, Abdullah Çevrim, Ziya Şengül ve Selim Soydan ‘lı takım İngiliz Şampiyonu Manchester City’i de elemişti.

6. Galatasaray 1986-1989

14 yıllık şampiyonluk özleminden sonra Derwall – Mustafa Denizli ikilisi namağlup ikinci olduğu sezondan sonra şampiyon olan takımda Uğur Tütüneker, Prekazi, Simoviç ve sonraki yıl gelen Tanju Çolak le durdurulamayan takım Galatasaray’da Tanju 39 golle hala kırılamayan gol rekorunu kırdı ve aynı yıl Avrupa’da yılın en çok gol atan golcüsüne verilen Altın Ayakkabı ödülünü kazandı.

Rapid Wien, Neuchatel Xamax ve Monaco’yu eleyen takım unutulmaz bir başarı da elde etti ve Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale yükseldi.

5. Bursaspor 2009-2010

Türkiye Ligi’nin 5. şampiyonu Bursaspor. Ertuğrul Sağlam yönetiminde takım üç büyükleri mağlup etmeyi başardı. Son hafta Fenerbahçe’nin sahasında Trabzonspor’a puan kaybetmesiyle yeşil beyazlılar Trabzonspor’dan sonra Anadolu’dan çıkan bir diğer şampiyon oldu ve Türkiye’yi ertesi yıl Şampiyonlar Ligi’nde temsil etti.

4. Fenerbahçe 1988-1989

Todor Veselinoviç yönetiminde tam 103 golle şampiyon olan takım tartışmasız en iyi Fenerbahçe takımıydı. 93 puan toplayan takımın ileri üçlüsü Hasan, Rıdvan, Aykut 63 gol attı. Oğuz Çetin ise orta sahanın beyni idi.

3. Beşiktaş 1989-1992

Metin, Ali, Feyyaz üçlüsü ise fırtına gibi esen Beşiktaş, iki yıl üst üste şampiyon olamayan Gordon Milne’yi görevde tutan efsanevi başkan Süleyman Seba takımın üç yıl üst üste şampiyon olmasının da yolunu açtı.

Ligin en farklı galibiyeti olan 10-0’lık Adana Demirspor maçı, 48 maç yenilgisizlik serisi ve efsanevi derbi galibiyetleri ile anılan takımın en büyük başarılarından biri ise namağlup şampiyonluk rekoru.

2. Trabzonspor 1975-1981

İstanbul hegemonyasını bitiren Karadeniz fırtınası ligde henüz ikinci sezonunda şampiyon oldu ve 6 yılda tam 5 şampiyonluk aldı. Türk futboluna Anadolu devrimini yaşattı ve dördüncü büyük olarak anılmaya başlandı.

Şenol, Turgay, Necati gibi isimlerin imza attığı bir takımdı.

1. Galatasaray 1996-2000

Fatih Terim yönetiminde dört yıl peşpeşe şampiyon olan Galatasaray, 2000’de ise ilk kez bir Türk takımının UEFA Kupası’nı kaldırmasıyla tarihimizin en büyük başarısını yaşattı.

Kalede Brezilyalı Taffarel, defansta Romen Popescu, orta sahada bir diğer Rumen Hagi gibi efsane yabancılara sahip takım; Bülent, Suat, Okan, Emre, Hakan Ünsal Hakan Şükür, Arif gibi isimlerle başarıdan başarıyla koştu.

Reklam