Ankara Futbolu Süper Lig’e Veda Etti

Süper Lig 2020/21 sezonu sona ererken futbolumuzun üç öncü şehrinden biri olan başkent Ankara, en üst seviye lige veda etti.

Ankara hem takım sayısı hem de sezon sayısı bakımından İstanbul’u takip ediyor

Süper Lig’in 63 yıllık tarihinde üç büyükler ligin tüm sezonlarında ligde yer alırken, bu üçlüyü Ankara temsilcisi Ankaragücü 52 sezon ile dördüncü sırada takip ediyor. Diğer Ankara temsilcisi Gençlerbirliği ise 48 sezon ile Süper Lig’in en çok mücadele eden altıncı sıradaki takımı olarak listede yer alıyor.

Ankara ligin en çok mücadele veren ilk altı takımının içinde üç büyükler ve Bursaspor’un yanında iki takımla yer alıyor.

Ankara’nın ligde mücadele tüm takımları ve sezon sayıları ise aşağıdaki gibi:

52 sezon: Ankaragücü
48 sezon: Gençlerbirliği
13 sezon: Ankara Demirspor
12 sezon: Türk Telekomspor
10 sezon: Şekerspor
9 sezon: Osmanlıspor
8 sezon: Hacettepe Gençlik
2 sezon: Hacettepe
1 sezon: Petrol Ofisi
* Kırıkkalespor da İl olmadan önce Ankara’nın ilçesi olduğu dönemde ligde yer aldı.

Süper Lig Ankara ve İzmir Profesyonel Ligleri sayesinde kuruldu

İstanbul Profesyonel Ligi’ni takiben Ankara Profesyonel Ligi ve İzmir Profesyonel Liglerinin kurulmasına takiben 1959’da üç profesyonel ligin fesh edilerek, ulusal profesyonel ligin kurulması kararı alınmıştı. İlk yıllarda Süper Lig üç ilin takımları tarafından oluşmaktaydı. Bu yıllarda Ankara, ligde 5-6 takımla yer alıyordu.

Süper Lig’in henüz 2. sezonunda Adana Demirspor ilk kez üç büyük şehir dışından bir profesyonel takımla ligde yer alarak ben de buradayım demişti. Bir sonraki Anadolu takımı içinse 1966/67 sezonunda Eskişehirspor’u beklemek gerekecekti. 1970’lere gelirken Eskişehir yanı sıra Bursa, Mersin, Samsun takip etmişti. Bu süre zarfında İstanbul’un semt takımları lige veda ederken, İzmir de birkaç takım kaybetmiş ancak Ankara 4 takımla mücadele etmeye devam ediyordu.

1970’lerde Süper Lig Ankarasız İlk Sezonları Yaşadı

Ankara ilk defa 1971/72’de sadece tek takımla Ankaragücü ile temsil edilmişti. Bu süre zarfında ise futbol Anadolu şehirlerine yayılmaya devam ediyordu. 1976/77’de ise ilk kez Süper Lig Ankarasız bir sezon geçirmişti.

1978/79’da ise Kırıkkalespor, o zaman Ankara’nın ilçesi olarak şehrin tek temsilcisiydi. Ancak sonraki iki sezon tekrar Ankarasız olacaktı. Ancak sonraki sezonlarda hemen her sezon Ankaragücü ve Gençlerbirliği ligdeki iki Ankara takımı olarak yer alacaktı.

2000’lerin sonuna gelindiğinde 3 hatta 4 takımlı sezonlar izledik. 2008/09’da ise İstanbul ile aynı sayıda 4 takıma sahipti. Daha sonrasında takım sayısı tekrar ikiye düşmüş, zaman zaman tek takımla da olsa Ankara ligde sürekli olarak temsil edilmeye devam etmekteydi.

Hukümet Düşer Ankaragücü Düşmez

Bu süre zarfında ligde tek takım kalan sezonlarda da çoğunlukla Ankaragücü tek takım olarak şehir temsil edecek ve “Hukümet Düşer Ankaragücü Düşmez” sloganı tribünlerin sevilen sloganı olacaktı. Tabii ki bu sloganın çıkmasının bir başka sebebi de 1980 darbesi sonrası Ankaragücü’nün Türkiye Kupası’nı 1. Lig’de oynarken kazanması ve akabinde çıkarılan kupa kazanan takımın 1. Lig’e yükseltileceği kuralının uygulanması da etkiliydi. Ancak bu kural 8 sezon yürürlükte kalmasına rağmen başka hiç bir takım alt liglerde oynarken kupayı kazanmadığı için uygulanmamıştır.

Ankarasız Türk Futbolu

63 yıllık lig tarihinde tam 9 farklı takımla ligde temsil edilen Ankara, böylece 1976/77, 1979/80 ve 1980/81 sezonlarından sonra ilk kez 2021/22 sezonunda Süper Lig’e veda etmiş durumda.

Ankara futbolu diğer Avrupa futbolu ülkelerininin başkentlerinden de negatif şekilde ayrışıyor. Ankara, futbolda Avrupa’da şampiyon çıkaramayan tek başkent.

Copa Amerika Başlıyor… Türkiye, Copa Amerika’ya Katılabilir mi?

Evet, başlığı yanlış okumadınız. Son günlerde batı dünyası Türkiye’nin batıdaki yerini askeri bir satın alma hikayesi üzerinden sorgularken ülkeyi sırtlayıp Pasifik Okyanusu açıklarına demirlemekten bahsetmiyorum elbette.

Futbolda yaz mesaisi büyük liglerin bitimiyle başladı. Bir yandan transfer haberlerinin arkası kesilmezken, diğer yandan da çeşitli gençlik turnuvaları ve peşinden FIFA Kadınlar Dünya Kupası start aldı. Erkeklerde ise tüm dikkatler Avrupa Şampiyonası elemelerinin hemen ardından Latin Amerika’ya Copa Amerika için dönecek.

Güney Amerika’nın futbol konfederasyonu olan CONMEBOL’ün düzenlediği Copa Amerika, 1916’dan beri düzenlenen en eski uluslararası futbol turnuvalarından biri.

Zaman içinde 12 ya da 16 takımlı olarak oynanan turnuvanın ise çok önemli bir özelliği var. Güney Amerika kıtası futbol dünyasındaki prestiji ve yüz ölçümü ile büyük olmasına rağmen konfederasyona üye sayısı sadece 10.

Hatta Dünya Kupası Eleme Gruplarını takip edenler bilir, Güney Amerika dünyadaki en sade eleme sistemine sahip kıtadır. 10 takım deplasmanlı lig oynar ve sıralamaya göre Dünya Kupası’na katılacak ülkeler belirlenir.

Böyle olunca kıtasal bir organizasyon için bırakın elemeler oynatmayı, 12 takımlı turnuva için bile 2 takım eksiği var. CONMEBOL ise bu iki boşluğu davetli ülkelerle doldurmayı tercih ediyor. Bu iki kontenjan ise tamamen ikili ilişkilerle belirleniyor. 1993’ten beri her iki yılda bir düzenlenen her turnuvada iki takım ligdeki yerini aldı.

2016’ya kadar da iki kontenjandan biri Meksika’ya veriliyordu. Meksika, 2 kez finalist 3 kez de 3. olan en başarılı davetli takım olarak göze çarpıyor olsa 2019 ve 2020 turnuvalarında yer almayacaklar.

2019’da katılacak ülkeler Japonya ve Katar olacak. Katar 2020’de de oynayacak. 2020’ye katılacak bir diğer ülke de Avusturalya olacak.

Turnuvaya Avrupa’dan davet edilen var ama katılan takım henüz yok. 2011’de İspanya davet edilmiş olmasına rağmen futbolcuların tatil dönemi için izin vermeyen İspanyol Federasyonu daveti geri çevirdi.

Türkiye’nin Copa Amerika’ya Katkısı

Son senelerdeki davetlilerden CONMEBOL’ün de yeni pazarlara giriş arayışı içinde olduğu aşikar. Hali hazırda çok sayıda sporcunun ülkemizde oynadığı bu pazar için Türkiye kuşkusuz önemli bir pazar olacak.

FIFA Konfederasyonlar Kupası ve FIFA Dünya Kupası’ndaki performansımız hatırlanırsa kupada iyi bir iz bırakmıştık.

Hele Şenol Güneş’in geri döndüğü şu dönemde üzerine çalışılması lazım. 2021 ve 2023 turnuvaları 100. yılını kutlayacak bir TFF için de unutulmaz bir etkinlik olur.

TFF rakamları açıkladı

Seyircisiz maçları ne kadar kadın ve çocuk izledi?…

‘Cornu’ yalanlaması

TFF, Cornu ile ayrı bir görüşme yapılmadığını açıkladı….

"Detaylı cevap vereceğiz"

Fenerbahçe’nin açıklamalarına TFF’den cevap geldi. …

Reklam