Avrupa Süper Ligi Tartışması Tekrar Alevlendi

Son yıllarda futbol ekonomisi ortansızı bir şekilde büyüdü. Dev kulüpler yatırımcılara satıldı ve çok büyük bir ekonomik desteğe sahip oldular. Bu imkana sahip olmayan daha geleneksel kulüpler ise ekonomik olarak rekabet edemediler ve büyük kulüplerle küçükler arasındaki fark son yıllarda giderek açıldı.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yaptığı düzenlemelerle büyük kulüpleri hoşnut etmeye çalışıyor. Hatta açılan makas farkından dolayı diğer ülkelerin iddialı olabileceği Avrupa Konferans Ligi de önümüzdeki yıldan itibaren hayatımıza girecek.

Avrupa Süper Ligi, Real Madrid ve Barcelona kulüplerinin önderliğinde yıllardır kurulmaya çalışılıyor. Bu iki kulüp kendi yerel liglerinde de açık ara başarılılar ve İspanya Ligi’nde bu iki kulüp rekabet edecek bir rakip bulmakta zorlanıyor. Zaman zaman Atletico Madrid ve Valencia bu ikiliye katılsa da bu iki devi tatmin etmiyor.

Son dönemdeki sermaye girişi ile diğer liglerde de benzer durumlar yaşanmaya başlandı. Fransa’da PSG, arap sermayesine satıldıktan sonra son sekiz sezonun yedisinde şampiyon oldu. Sadece bir sezon Monaco’ya geçildi.

Bu büyük kulüpler Şampiyonlar Ligi’nde de kazanma olasılıklarının yüksek olduğu ve dolayısıyla seyirci ve gelir çekmesi düşük küçük kulüplerle artık oynamak istemiyorlar.

Bu tartışma zaman içinde tekrar tekrar gündeme geliyor. İngiliz basınında çıkan son haberlere göre bugün itibariyle İngiliz devleri önderliğinde Avrupa Süper Ligi tekrar açıklanabilir.

Ancak bu işlemin UEFA’nın pazartesi günü yapacağı yeni Şampiyonlar Ligi formatını onaylama toplantısına misilleme olarak yapılacağı da söyleniyor.

UEFA ve FIFA daha önce kendileri dışında düzenlenecek bir turnuvaya katılan takımları ve bu takımların oyuncularının tüm kulüp ve milli takım organizasyonlarından men edeceğini açıklamıştı. Bu men sadece Avrupa organizasyonlarını kapsamıyor. Ülke federasyonları UEFA’ya bağlı çalıştıkları için kulüplerin kendi ülkelerindeki organizasyonlardan da men edilmesi anlamına geliyor.

Avrupa Süper Ligi hayata geçerse kapalı sistem bir organizasyon haline gelecek. Bu organizasyon futbola gelen sponsor desteğini büyük oranda yanına çekecek.

Öte yandan bu turnuvadaki takımlar kendi liglerinde olmayacak. Turnuva düzenlenirse İngiltere’den 5 ya da 6 takımın yer alması ön görülüyor. Liverpool, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal ve Tottenham bu turnuvaya katılabilir. Bu durumda Premier Lig artık bugün orta sıralarda yer alan kulüplerin mücadele ettiği bir turnuva haline gelecek.

Örneğin bu turnuva yıl düzenlenseydi, bu hafta itibariyle Premier Lig sıralaması şu şekilde olacaktı:

  1. Leicester City (3. Sıra)
  2. West Ham United (4. Sıra)
  3. Everton (8. Sıra)
  4. Leeds (10. Sıra)
  5. Aston Villa (11. Sıra)

* 2020/21 Sezonunda 32. Hafta itibariyle puan durumu ele alınmıştır.

Bu düzenleme olursa Premier Lig’e akacak sponsorların da ciddi oranda değişeceği aşikar. Bu durumda Premier League ile Championship arasındaki fark kapanmış olacak.

Avrupa Süper Ligi düzenlenirse şu an için kurucu olarak 6 İngiliz, 3 İtalyan ve 3 İspanyol kulübü turnuvada yer almaya sıcak bakıyor. Atlético Madrid, projeyi onayladığı söylenen diğer İspanya’dan takım olurken, Milan rakipleri Internazionale ve AC Milan, İtalya’nın temsilcileri olarak Juventus’a katılacak.

Avrupa Süper Ligi, NFL, NBA gibi kapalı devre bir turnuva olacak. Ancak UEFA tarafından düzenlenmediği için de oyuncuların da men edilmesi durumunda en iyi oyuncular kariyerlerini bu ligde devam ettirirken, futbolun geri kalanı ile veda etmek zorunda kalacaklar.

Burada büyük yıldızlar şuankinin birkaç misli kazanacaklar fakat men edilen bu futbolcular bir gün Avrupa Süper Ligi’nde tercih edilmezse olacak kaos da bir sorun olacak.

Avrupa Süper Ligi’ne herkes sıcak bakmıyor. Fransız PSG de bu turnuvaya davet edildi fakat PSG bu teklifi reddetti. PSG’nin başkanı Nasser Al-Khelaifi şu anda hem UEFA yönetim kurulunda hem de UEFA’ya en çok televizyon hakkı ödemesi yapan BeIN Sports’un başında.

Diğer yandan Alman kulüpleri de davet edilmesine rağmen bu kulüpler kendi yerel turnuvalarında devam etmek istiyorlar. Almanya, diğer büyük liglere göre farklı bir yapılanmaya sahip. Almanya’da Red Bull Leipzig dışında sermayedar kontrolünde kulüp yok. Bunun sebebi kulüplerin ana ortaklarının taraftarlar olması. Aynı sebepten ötürü Almanya seyirci sayılarının dolayısıyla da tribün gelirlerinin en yüksek olduğu ülke. Örneğin Borussia Dortmund, pandemi öncesinde her maçını 80000 seyirciye kapalı gişe olarak oynayan bir takım.

Dolayısıyla Alman kulüpleri de bu turnuvaya sıcak bakmıyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam